Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Mesec krajinske arhitekture 2018

Aprila bo DKAS – Društvo krajinskih arhitektov Slovenije že enajsto leto zapored tudi v Sloveniji organiziralo praznovanje Meseca krajinske arhitekture. Na različnih dogodkih bomo krajinski arhitekti predstavljali svoje strokovno poslanstvo in delo širši zainteresirani javnosti. Osrednja pozornost bo tokrat posvečena odkrivanju, raziskovanju in interpretaciji kulturne dediščine. Društvo krajinskih arhitektov se bo tako pridružilo praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine, ki poteka pod geslom "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost".

Krajinski arhitekti s svojim znanjem in delom na različnih področjih in ravneh urejanja prostora prispevamo h kakovosti, varstvu in razvoju krajin, javnih in zasebnih, v urbanem okolju in območjih ohranjene narave. V aprilu, Svetovnem mesecu krajinske arhitekture, širimo svoje poslanstvo tudi med širšo zainteresirano javnost in predstavljamo svoje prispevke k urejanju prostora in h kakovosti okolja.

Letošnji program Meseca krajinske arhitekture – MKA2018 vključuje dogodke po vsej Sloveniji, od predavanj in pogovorov, do vodenih ogledov, sprehodov in vožnje z ladjico. Napovedanih je že več kot štirideset dogodkov, med njimi posebej izpostavljamo: Pogovor z bivšimi predsedniki Društva krajinskih arhitektov Slovenije (5. aprila 2018) in Srečanje s krajinskimi arhitekti konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (12. aprila 2018).

Pogovor z nekdanjimi predsedniki DKAS bo hkrati svojevrsten odmev na lansko praznovanje 25. obletnice delovanja DKAS v Lendavi. S predsedniki se bo 5. aprila 2018 od 18:30 dalje v Mestni knjižnici Ljubljana (Enota Šiška, Trg komandanta Staneta 8) pogovarjala dr. Petra Vertelj Nared. Pogovoru bo sledila otvoritev fotografske razstave iz dveh tematskih fotografskih natečajev DKAS (Kulturna krajina in
strukture v krajini, 2013 in Oblikovane krajine, 2017).

Značilnosti in posebnosti svojega področja dela, izhodišča in problematiko ohranjanja vrtnoarhitekturne dediščine in kulturne krajine ter konkretne primere iz prakse bodo predstavili krajinski arhitekti konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom mag. Mary Lah 12. aprila 2018 ob 11:00, v prostorih Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani (Trg francoske revolucije 3).

Koledar dogodkov se bo na internetni strani DKAS sproti dopolnjeval, o posameznih dogodkih bodo DKAS in organizatorji obveščali tudi preko lokalnih medijev in družabnih omrežij (Facebook, Instagram), sledite tematskim oznakam: #WLAMSI2018 #MKA2018 #DKAS.

Drage kolegice in kolegi! Prijazno vabljeni k sodelovanju in udeležbi, povabite na dogodke svoje bližnje, prijatelje, znance in poslovne partnerje ter prispevajte k širjenju znanja in poznavanju naše stroke.

Upravni odbor DKAS