Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Katalog Krajina. Včeraj. Danes? Jutri!

Društvo je v lanskem letu izdalo katalog razstave Krajina. Včeraj. Danes? Jutri! - Pogled na slovenske krajine ob 30 letnici monografije Dušana Ogrina.
Predstavitev kataloga smo želeli izvesti »v živo«, ob ponovni postavitvi razstave, prvič postavljene oktobra 2019 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Kratko o vsebini kataloga:
Vključenih je 17 prizorišč, ki jih je pred več kot tremi desetletji fotografiral profesor Dušan Ogrin in objavil v monografiji Slovenske krajine. Ob arhivskih fotografijah so predstavljene iste vedute, posnete v današnjem času. V prizorih je razvidna široka tipologija sprememb, ki sega od pozidave, širjenja infrastrukture in intenzifikacije kmetijstva do opuščanja rabe, zaraščanja in naravnih procesov. Ker krajina ni zgolj podoba, temveč tudi posameznikov pogled nanjo, so pari fotografij pospremljeni s komentarji, ki procese kontekstualizirajo in vrednotenju sprememb nudijo oporo. Komentarje je prispevalo 15 avtorjev, lokacije pa so poiskali in posneli štirje fotografi.
Društvo krajinskih arhitektov Slovenije je publikacijo in razstavo Krajina. Včeraj. Danes? Jutri! pripravilo kot poklon utemeljiteljema slovenske krajinske arhitekture, zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani Dušanu Ogrinu (1929-2019) in zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani Janezu Marušiču (1939).

Zainteresirane prijazno vabimo k naročilu kataloga, katerega vam pošljemo po pošti.
Za vse informacije lahko pišete na:
vidic.dkas@gmail.com ali info@dkas.si

Luka Vidic