Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Razstava Krajina. Včeraj. Danes? Jutri! ponovno - tokrat v Velenju

V torek, 20.7., ob 19.19 uri je v Knjižnici Velenje potekala otvoritev razstave Krajina. Včeraj. Danes? Jutri!, prvič razstavljena v Muzeju oblikovanja in arhitekture v Ljubljani oktobra 2019. Razstava in spremljajoča publikacija sta poklon utemeljiteljema slovenske krajinske arhitekture, zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani Dušanu Ogrinu (1929-2019) in zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani Janezu Marušiču (1939).
Razstava in publikacija prikazujeta fotografije, ki jih je pred več kot tremi desetletji posnel profesor Ogrin in objavil v monografiji Slovenske krajine. Ob omenjenih fotografijah so predstavljene fotografije istih vedut v današnjem času. Prizori predstavljajo široko tipologijo sprememb, ki segajo od pozidave, intezifikacije kmetijstva, do opuščanja rabe, zaraščanja in naravnih procesov. Te spremembe so na fotografijah različno opazne ter različno prostorsko razporejene. Ker krajina ni zgolj podoba, vendar tudi posameznikov pogled nanjo, so pari fotografij na razstavi pospremljeni s komentarji, ki procese v krajini kontekstualizirajo in vrednotenju sprememb nudijo oporo.

Z razstavo želi Društvo krajinskih arhitektov Slovenije prikazati razvoj slovenskih krajin v zadnjih tridesetih letih in ponuditi možnost za razmislek o tem, katere spremembe so nujne in katere ne, kako urejamo krajine ter naslavljamo razmerje med varstvom in razvojem krajin in ali kot družba prepoznamo slovenske krajine kot vrednoto – kot naš kakovosten življenjski prostor ter osnovo za osebno in narodno identiteto.

Fotografije razstave: Dušan Ogrin, Luka Vidic, Jure Gubanc, Nejc Trampuž, Luka Kaše, Janez Vidic
Besedila: Dušan, Ogrin, Nuša Britovšek, Urška Kranjc, Katja Mali, Metod Rogelj, Naja Marot, Tanja Simonič Korošak, Stanka Dešnik, Barbara Kostanjšek, Etbin Tavčar, Tina Trampuš, Tatjana Capuder Vidmar, Miran Krivec, Mateja Kregar, Mirko Kunšič, Dušan Stupar

Zasnova razstave: Tadej Bevk, Luka Javornik, Pia Kante, Dušan Stupar