Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

R.A.V.E. Space - Mednarodna zaključna konferenca projekta

14. november 2007

Ljubljana bo 3. in 4. decembra 2007 gostila dvodnevno zaključno konferenco projekta R.A.V.E. Space, ki se izvaja v okviru programa INTERREG IIIB CADSES. Projektni partnerji iz petih držav (Italija, Poljska, Grčija, Črna gora in Slovenija) bodo pod vodstvom vodilnega partnerja, Ministrstva za okolje in prostor RS, in v organizacijski izvedbi CEI (Centralno evropska iniciativa) iz Trsta, zainteresirani strokovni javnosti predstavili rezultate projekta.

Osnovni namen projekta R.A.V.E. Space (Raising Awareness of Values of Space through the Process of Education) je bil proučiti možnosti za povečanje stopnje zavedanja o vrednotah prostora v osnovnem in srednješolskem izobraževalnem procesu. Raziskovalno delo je potrdilo potrebo po vključevanju novih vsebin v izobraževalni proces in nakazalo različne možnosti za vključevanje novih vsebin v šolsko delo ter potrdilo potrebo po pripravi učiteljev na novosti, ki jih kot potrebne prepoznavajo tudi oni. Rezultati projekta tudi kažejo, da je za uvajanje novosti zelo pomembno koordinirano delovanje različnih akterjev, zagotavljanje sredstev in kadrov. Tuji zgledi kažejo, da je v primeru resne namere za dosego sprememb in zagotovitev potrebnih podpornih ukrepov, dobro oblikovati strategijo.

Za razmere Sloveniji oziroma slovenskem šolstvu je projekt potekal v zelo naklonjenih okoliščinah spreminjanja učnih načrtov in glede na izbiro slovenskih partnerjev (Oddelek za geografijo, FF UL, Geografski inštitut Ivana Melika SAZU in LUZ, d.d.) ter predvsem podporo vodilnega partnerja (MOP RS) zato dal tudi že prve dobre rezultate tako pri dopolnjevanju učnih načrtov in izobraževanju učiteljev za razvoj večje prostorske občutljivosti .

Zaključna konferenca projekta R.A.V.E. Space je priložnost za razširitev ugotovitev v širšo strokovno javnost, pedagoško in prostorsko načrtovalsko, ter za prenos sporočil projekta tudi do tistih, ki lahko ključno prispevajo k temu, da proces ozaveščanja prostorskih vrednot v osnovni in srednji šoli steče preko kar se da raznolikih ukrepov na čisto praktični ravni vsakodnevnega dela in življenja v šolah.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku, udeležba je brezplačna. Prijava obvezna!

Maja Simoneti, Maša Šorn, LUZ, d.d., projektni partner