Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Otvoritev II. salona krajinske arhitekture 2007 v Beogradu

12. december 2007

V četrtek, 6.12.2007 je bila v Galeriji 25. Maj v Beogradu otvoritev razstave z naslovom II. Salon krajinske arhitekture 2007. Razstavo je organiziralo Društvo krajinskih arhitektov Srbije in je bila na ogled do ponedeljka, 10.12.2007. Prispela so dela iz Srbije, Slovenije, Črne Gore, Italije in Republike Srbske. Odziv je bil zelo številčen. Organizatorji so prejeli preko 100 vseh poslanih del. Ocenjevalna komisija pa je za razstavo izbrala 78 del in izmed teh podelila nagrade v kategorijah velika nagrada salona, projekti, publikacije, študije in raziskave, študentska dela in posebne nagrade. V kategoriji plani nagrada ni bila podeljena.

Slovenski krajinski arhitekti smo imeli na razstavi posebno mesto. Gostujoči del razstave so namreč popisali Zapisi v krajini, razstava, ki jo je leta 2004 organiziralo DKAS in je uspešno obiskala že nekaj držav, letos tudi Srbijo. Poleg tega je slovenska krajinsko arhitekturna stroka doživela velik uspeh, saj je priznanja II. Salona krajinske arhitekture 2007 prejela na različnih delovnih področjih. Veliko nagrado salona so za park Generala Maistra na Ljubnem ob Savinji prejeli krajinska arhitekta iz biroja Bruto Matej Kučina in Tanja Maljevac ter sodelavci: kipar Primož Pugelj in arhitekta Marjan Poboljšaj in Anton Žižek. V kategoriji izvedeni projekti je bila plaketa podeljena soavtorjem parka Petra Kočića v Banja Luki: Nini Komac, Mihi Koširju, Urški Kranjc, Dušanu Stuparju, Ani Škrabar, Luki Vidicu in Živki Škrabar. Delo slovenskih krajinskih arhitektov je izstopalo tudi na področjih raziskovalnega dela in publicistike. Plaketo v kategoriji študije in raziskave je za delo Turizem in prosti čas prejela skupina Karh07 iz LUZ d.d. v sestavi Karla Jankovič, Darja Matjašec, Aleš Mlakar in Maja Simoneti. V kategoriji publikacije pa je bila nagrajena knjiga Vedenjski zemljevidi ljubljanskih trgov in parkov: Novi izzivi in pogledi na načrtovanje in urejanje prostora avtorice Barbare Goličnik iz Urbanističnega inštituta Republike Slovenije. Žirija je podelila tudi posebne nagrade za nastop na II. Salonu krajinske arhitekture 2007 organizacijam, ki so se odzvale z velikim številom prijavljenih del in s tem poskrbele za poseben doprinos k razstavi. Tudi v tej kategoriji je plaketa pripadla skupini Karh07 iz LUZ d.d. Poleg nje sta plaketi prejeli še javno komunalno podjetje Zelenilo Beograda in javno podjetje Urbanistični zavod Beograda.

V skupnem je bilo podeljenih 9 nagrad. Te so poleg že omenjenih pripadle še Arinki Vrzič za izvedeni projekt krajinske ureditve odprtih prostorov poslovnega objekta v Beogradu, Aleksandru Bobiću za natečajni projekt za Memorial žrtvam cunamija v jugovzhodni Aziji na Norveškem, Hranislavu Milanoviću za doprinos k dokumentaciji o zelenih površinah v monografiji Zelenilo Beograda, Suzani Stanković Aleksić za raziskovalni projekt Božica, in študentom Marku Joviću, Dragani Cavljović, Mileni Petaković, Maji Bujanović in Slavku Glišoviću za študentski projekt Atom.

Poleg razstave je bilo v okviru II. Salona Krajinske arhitekture 2007 tudi predavanje Darje Matjašec o krajinsko arhitekturni praksi skupine Karh07 iz LUZ d.d.

Organizatorji so bili z razstavo in spremljevalnimi dogodki ter njihovo odmevnostjo v medijih izjemno zadovoljni. Katalog, ki je izšel ob razstavi je na voljo v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenija.

Barbara Goličnik