Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Za mesto po dveh

25. april 2008

Ljubljano bo obiskal Jan Gehl, svetovno znan urbanist iz Kopenhagna. V Ljubljani se bo mudil 28. do 29. maja. Za zainteresirano javnost bo imel dve predavanji. Posebej zanimivo bo drugo predavanje, ki bo 29. maja potekalo v sklopu celodnevne ulične zabave na Eipprovi ulici v Trnovem. Točen program bodo organizatorji predstavili v prvi polovici maja.

Prvo Gehlovo predavanje bo strokovno in bo povezano s sodobnim urejanjem prometa v sklopu priprave nove prometne strategije v Ljubljani. Jan Gehl je profesor in vodja centra za raziskovanje javnega prostora na danski univerzi Royal Danish Academy of Fine Arts. Poleg tega je ustanovitelj biroja Gehl Architects, v okviru katerega svetuje županom svetovnih prestolnic kot so New York, London, Melbourne in Stockholm pri pripravi strategij reševanja mestnega prometa in oživljanja javnih prostorov. Sam je odločilno pripomogel k razvoju Kopenhagna kot mesta številnih živahnih javnih prostorov namenjenih pešcem, zelo razviti kolesarski mreži, in popularizaciji javnega prometa. Zaradi človeku-prijaznega mestnega načrtovanja je Kopenhagen postalo vzorčno mesto.

Jan Gehl je velik prostorski strokovnjak, ki ima ogromno praktičnih izkušenj kako spremeniti prometne navade v smeri večje uporabe kolesa in hoje, in kako mesto ponovno spremeniti v mesto živahnih ulic in javnih prostorov. Kot profesor ima Jan Gehl tudi močne pedagoške sposobnosti, in prepričani smo, da bodo Ljubljančani spoznali nove poglede urejanja prometa in javnih prostorov. Celoten sklop dogodkov organizira pobuda »Za Mesto Po Dveh«.

Blaž Lokar

Kontakt: ZaMestoPoDveh@gmail.com