Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Dokumentarni film Milan Mihelič: arhitekt

7. april 2011

Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS) vabi na predvajanje dokumentarnega filma Amira Muratovića Milan Mihelič: arhitekt.

Milan Mihelič (rojen 1925) je eden najpomembnejših slovenskih arhitektov XX. stoletja. Velik del življenja se je posvečal oblikovanju ljubljanske mestne magistrale, ob kateri so zrasle njegove stavbe na Bavarskem dvoru in v bližini Gospodarskega razstavišča. Ob Dunajski cesti je načrtoval tudi novo cerkev v Stožicah. S svojimi deli je zaznamoval središča Novega Sada, Osijeka in Vukovarja. Večino teh naročil si je priboril na natečajih. Natančen v prav vsakem detajlu, nepopustljiv do naročnika, izvajalcev, predvsem pa do samega sebe je tudi danes. Tako je sodeloval pri prenovi Gospodarskega razstavišča in mu vrnil sloves izjemne arhitekture izpred petdesetih let.

Njegove stavbe nastajajo po zrelem premisleku, zato so jasna v zasnovi in osvobojene nepotrebnih detajlov. Mednarodna avtomatska telefonska centrala s svojo napeto stekleno fasado predstavlja enega vrhuncev slovenske arhitekture. Bila je del ideje severnih mestnih vrat - osmih stolpnic, ki bi Ljubljani dale monumentalno in prepoznavno mestno podobo. Žal je uresničena le stolpnica S2, nagrajene arhitekturne in urbanistične rešitve so razveljavljene, gradnja pa prepuščena lakoti kapitala. Zato je izjemno kritičen do današnje urbanistične politike glavnega mesta.

Filmska projekcija bo v torek, 12.4.2011, ob 17.00 v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana.

Več informacij o projekciji na spletni strani UIRS .

uredništvo