Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

mednarodna konferenca Oživimo krajino

19. september 2011mednarodna konferenca o razvojnem potencialu krajine, Ljubljana, 22. septembra, 9:00-17:00

22. septembra bo Ljubljana gostila mednarodno konferenco projekta Vital Landscapes, katerega ključni namen je inovativno spodbujanje razvoja krajine v Srednji Evropi. Konferenca bo imela dva dela in se bo zaključila z okroglo mizo in tiskovno konferenco (program v prilogi). Vzdušje bo s polemično razpravo ogrel profesor dr. Ivan Marušič, sledili bodo nastopi domačih in tujih strokovnjakov, med katerimi bodo tudi Maguelonne Déjeant-Pons, predsedujoče oddelku za prostorsko planiranje in krajino pri Svetu Evrope, dr. Miro Kline s Fakultete za družbene vede, dr. Gernot Stöglehner z Univerze BOKU na Dunaju, dr. Gerhard Ermischer iz organizacije Civilscape in dr. Burkhardt Kolbmüller iz podjetja Salveconsult. Na konferenci bodo predstavljeni delni rezultati projekta Vital Landscapes, ki pod naslovom »Ljubljansko barje moj navdih« poteka od letos poleti na Ljubljanskem barju.

Slovenija sodi med krajinsko najbolj raznovrstne države v Evropi. Slovenske krajine pa sodijo med najbolj prepoznavne značilnosti naše države. Krajina je na ravni Evropske skupnosti prepoznana kot vrednota in prvina skupne dediščine in Evropska krajinska konvencija razloži, da krajina nastane s prepletom naravnih danosti in rabe prostora. Evropska krajinska konvencija hkrati poziva k varstvu krajine in opozarja na to, da je krajina tudi pomemben razvojni vir. Kako je krajina lahko razvojni vir, za koga je razvojni in kdaj so krajine razvojni vir se bomo pogovarjali na konferenci Oživimo krajino. Pridružite se jim.

Vprašanja o razvoju krajine so danes, ko se številne izjemne krajine zaraščajo medtem, ko se tiste najbolj zanimive za gospodarsko rabo nekritično obremenjuje z monokulturno rabo, aktualna po celi Evropi. Konferenca bo priložnost za to, da razpravo o razvojnih priložnostih, ki izvirajo iz krajine in o tem, kako je možno te priložnosti izkoristiti in sočasno razvijati tudi kulturno vrednost krajine, načnemo tudi Sloveniji. Kulturna vrednost krajine je namreč tista, ki vpliva nato, da razvoj krajine danes zanima več deležnikov in na drugačen način kot je to bilo običajno v preteklosti.

Ljubljansko barje na katerem potekajo dejavnosti projekta Vital Landscapes v Sloveniji, sodi tako kot Goričko, Kozjansko ali Kras na primer med izjemne slovenske krajine s svojstvenim razvojnim potencialom. Zanima nas, kako izkoristiti ta potencial, preprečiti njegovo uničenje in spodbuditi razvoj, ki bo zagotavljal skladnost med naravo in rabo. Dobro je vedeti, da krajinske podobe, okusi in vonji, ki jih povezujemo s svetovno najbolj prepoznavnimi evropskimi krajinami kot sta Toskana in Provansa, izhajajo iz skupne zaveze prebivalcev, podjetnikov, uprave in politike za to, da se razvojne priložnosti gradijo na spoštovanju naravnih pogojev in negovanju kulturne vrednosti krajine, da se torej upoštevajo nekatera pravila rabe in delovanja v prostoru, ki zagotavljajo varstvo razvojnega vira in razvojne učinke hkrati.

Vabljeni!

V imenu organizatorjev
Mag. Maja Simoneti, udika


Udeležba na konferenci je brezplačna, simultano prevajanje zagotovljeno. Potrebna je predprijava (do zasedbe mest).

program v slovenščini / english programme
več na spletni strani
Datoteke