Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

PRVO SREČANJE AMBASADORJEV BARJA

11. oktober 2011

V petek, 14. oktobra ob 16.00, vas vabimo na srečanje Ambasadorjev barja, v dvorano osnovne šole Borovnica na Ljubljanskem barju. program

Dogodek predstavlja zaključek poletnih dejavnosti projekta »Ljubljansko barje - moj navdih« in je hkrati začetek novega niza dogodkov, ki naj bi prispevali k razvojnemu povezovanju in produktivnemu varstvu krajine na Ljubljanskem barju. Ambasadorji barja so posamezniki, ki se jih je letos poleti dotaknil projekt »Ljubljansko barje - moj navdih« v katerem smo sodelavci mednarodnega projekta Vitalne krajine skupaj z mladimi ustvarjalci in prebivalci z barja raziskovali razvojne priložnosti, ki jih ponuja barjanska krajina. Dogodek bo priložnost za to, da se širši krog lokalnih deležnikov in drugih zainteresiranih seznani s prvimi rezultati projektnega dela na območju Ljubljanskega barja.

Cilj poletnih aktivnosti, ki jih projektna skupina z dogodkom v Borovnici nadaljuje, je bilo raziskovanje možnosti za razvoj novih, okolju prijaznih, kreativnih dejavnosti in produktov, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja. Projektni izziv je bilo prepoznavni podobi Krajinskega parka Ljubljansko barje, dodati sporočilo, da so Ljubljansko barje tudi njegovi prebivalci, ki tam v produktivnem sožitju z naravo izpričano že stoletja živijo in delajo.

Skupina sodelavcev pilotnega projekta »Ljubljansko barje – moj navdih«, je poleti raziskovala dejavnosti, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja: snemala promocijske filme in v sodelovanju z rokodelci in pridelovalci z območja ustvarjala nove izdelke. Pripravili smo tudi nov internetni portal www.visitbarje.si, namenjen lokalnim deležnikom produktivnega varstva kulturne krajine na Ljubljanskem barju. Otroci, študentje in mladi mentorji so raziskovali, kako prebivalci na barju delajo, kje in kako črpajo surovine in navdih za avtentične izdelke ter kaj vse nastaja izpod rok, ki so doma na barju, prisluhnili so zgodbam z barja ter preizkušali kakšna je kreativna moč barjanske krajine in njenih surovin. Prvi lokalni dogodek projekta »Ljubljansko barje – moj navdih« bo srečanje vseh sodelujočih in priložnost za pogovor o možnostih za ustvarjanje novih produktov lokalnega izvora.

Pridružite se nam in spoznali boste prve Ambasadorje Ljubljanskega barja! Skupaj bomo razglasili zmagovalca otroškega filmskega natečaja, predvajali bomo novi promocijski film o Kulturni krajini Ljubljanskega barja in vas povabili k pogovoru in sodelovanju.

Pridite in postanite Ambasador barja tudi vi!
Maja Simoneti, Urška Kranjc


Kontakti: Ana Cerk, t: 360 24 73, e-mail
Urška Kranjc, t: 360 24 96, e-mail
Maja Simoneti, t: 360 24 27, e-mail