Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Plečnikova odličja 2007

23. april 2007

Praznik arhitekture

Osnovni namen tega kataloga je predstavitev letošnjih Plečnikovih nagrajencev in nagrajenih del. Za uvod pa bi rad nanizal nekaj misli ob letošnji podelitvi Plečnikovih odličij.

Izkušnja arhitekture je povezana z globljim razumevanjem človekove eksistence v prostoru in času. Tisočletja občudujemo piramide in grške templje, gotske katedrale in renesančne palače. Ob Imhotepa, Vitruvija, Bramanteja, Michelangela in Palladia pa Slovenci lahko postavimo našega Jožeta Plečnika. Letošnje leto je Plečnikovo leto. Od njegovega slovesa je minilo 50 let. Pomen in aktualnost njegove arhitekture pa se v tem času nista zmanjšala ali celo zamrla, nasprotno, še vedno rasteta. To je značilnost dobre arhitekture, ki jo je mojster sam imenoval pereničnost, arhitekturo, ki cilja na večnost, pa perenična arhitektura (arhitektura perennis).

Tudi arhitektura, ki nastaja danes, potrebuje dialog in trajanje. Kvalitetna arhitektura je predvsem tista, ki je vezana na človeka, na kulturo in na humanizem. Tako je, poleg tehnične in socialne, zlasti umetniška plast tista odgovornost arhitekta do arhitekture in družbe, ki predstavlja temelj poslanstva Sklada arhitekta Jožeta Plečnika.

Od leta 1973 predstavljajo Plečnikova odličja promocijo vsakoletnih najboljših arhitekturnih, oblikovalskih, krajinskih in urbanističnih del v slovenskem prostoru. Poleg glavne Plečnikove nagrade se letno podeljujejo tudi Plečnikove medalje za manjša dela in teoretične prispevke k razvoju slovenske arhitekture, Plečnikova priznanja za izvedbo del ter študentska Plečnikova nagrada. Letošnja (2007) podelitev Plečnikovih odličij je tako že petintrideseta po vrsti. Podeljujemo jo kot enakopravni člani Združene Evrope, v katere prostoru se je več kot 2000 let oblikoval tudi naš arhitekturni prostor.

Plečnikov Sklad si prizadeva za odličnost v arhitekturi. Nagrade in priznanja so najpomembnejša slovenska strokovna nagrada na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti. Vsakoletna podelitev Plečnikovih odličij se izvrši v drugi polovici aprila v Narodni galeriji. Podelitvi sledi razstava del Plečnikovih nagrajencev v arhitekturnem centru DESSA.

Dan podelitve Plečnikovih nagrad in priznanj smo letos prvič poimenovali Praznik arhitekture. Poleg podelitve Plečnikovih odličij ter razstave njihovih del bomo letos pripravili tudi druge dogodke, predvsem pa sprejem arhitektov na Ljubljanskem gradu, ki ga bo organiziralo županstvo MOL.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem dragim prijateljem, brez katerih bi Sklad ne mogel obstajati: starim in novim članom Sklada, donatorjem in sponzorjem, sodelavcem v Upravnem odboru ter Skupščini Sklada, posebej pa še Društvu arhitektov Ljubljane, Ministrstvu za okolje in prostor RS, Ministrstvu za kulturo RS in Mestni občini Ljubljana.

Obrazložitve podeljenih Plečnikovih odličij za leto 2007

Miha Dešman
predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika