Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Great Places, Great Cities

21. avgust 2007

Evropski center za javni prostor (European Centre on Public Space, ECPS) je neprofitna organizacija, ki se razvija v Den Haagu na Nizozemskem z idejo optimizirati mednarodno izmenjavo znanja in izkušenj za urejanje javnega prostora.

ECPS namerava povezati različne evropske organizacije in ustanove ter tako okrepiti možnosti za vpliv na ravnanje z javnim prostorom v evropskih državah. Te namreč prav na področju upravljanja z javnim prostorom beležijo različne, v nekaterih ozirih primerjave med vzhodnoevropskimi in zahodnoevropskimi državami, celo nasprotujoče si prakse.

Cilj organizacije ECPS je širiti znanje o pomenu javnega prostora za psihično in fizično zdravje prebivalstva, za varnost in živost mest v širši politični in strokovni javnosti ter tako zagotoviti potrebno podporo različnim nacionalnim in mednarodnim programom urejanja kakovostnega javnega prostora.

Evropska konferenca z naslovom Great Cities, Great Places, ki jo septembra center organizira v Bruslju je ena od aktivnosti centra, ki bo v razpravo o ustvarjanju javnega prostora (placemaking) zapletla udeležence in strokovnjake, ki s svojim delovanjem širijo meje znanja in možnega v okvirih urbanističnega načrtovanja, transporta, in prenove. Bruselj slovi po bogastvu javnih prostorov, ki dobro služijo zelo različnimi uporabnikom in kulturam je za tako konferenco nadvse dobra lokacija in živi navdih za delovno razpravo.

Maja Simoneti