Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

TraktaT

17. oktober 2007

Zavod za prostorsko kulturo TrajekT bo 6. in 13. novembra 2007 v Jakopičevi galeriji izvedel delavnico z naslovom TraktaT, arhitekturna porota.

Med predavatelji, ki bodo nastopili v uvodnem delu delavnice, bodo tudi Adam Budak, kustos za sodobno umetnost v galeriji Kunsthaus v Gradcu ter eden od treh kustosov prihodnje Manifeste; Stojan Pelko, filmski publicist in esejist, ki je med drugim uredil tudi zbornik 'Vrzeli filma in arhitekture', Bojana Kunst, članica uredništva revije Maska in avtorica knjig 'Nemogoče telo' in 'Nevarne povezave' in krajinska arhitektka Maja Simoneti.

TraktaT je delavnica arhitekturne kritike, namenjena vsem, ki svoje znanje in veščine o arhitekturi ter prostoru želijo razvijati tudi v smeri kritične refleksije. Arhitekturna kritika ima predvsem namen ločiti dobro od slabega, pa naj bo namenjena strokovni ali širši javnosti. Kritika seveda obsega več kot le navdušenje ali zgražanje. Kompleksnost arhitekture in z njo povezanih dejavnosti zahteva analizo različnih vidikov, tako tehnološkega, kot političnega, gospodarskega, ekološkega ... in ne na zadnje predvsem kulturnega. Odgovorno komentiranje o urejanju prostora in vsem, kar se v njem in z njim dogaja, je zato koristno za razvoj načrtovanja, zdravega, varnega in privlačnega življenjskega okolja ter družbe v celoti. Konstruktivnega kritičnega komentiranja in razprave se lahko tudi naučimo.

V uvodnem delu delavnice bodo nastopili že uveljavljeni avtorji s področja sodobne umetnostne in arhitekturne kritike, v nadaljevanju pa bodo imeli udeleženci priložnost izdelati svoje kritiške prispevke, ki bodo ob zaključku objavljeni tudi v skupnem katalogu. Delavnica je brezplačna, organizatorji pa od udeležencev pričakujejo aktivno sodelovanje. Prijave zbira Zavod za prostorsko kulturo TrajekT do zapolnitve prostih mest.

Na voljo sta program in prijavnica, več informacij na TrajekT.org

Uredništvo