Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Izkoristite priložnost za razpravo o urejanju javnega prostora

7. marec 2008

Aprila bo v Jakopičevi galeriji v Ljubljani potekala mednarodna konferenca o urejanju javnega prostora. Domači in tuji predavatelji bodo v dveh dneh nanizali različne poglede in izkušnje ter ustvarili vzdušje za razpravo. Organizatorji vabijo vse zainteresirane, da si 10. in 11. aprila 2008 rezervirajo čas in se odločijo za zgodnjo prijavo na konferenco pod ugodnejšimi pogoji.

Namen organizatorjev je udeležencem ponuditi priložnost za pogovor o načrtovanju in urejanju javnega prostora med strokovnjaki, upravljavci in investitorji. Predavanja bo zato dopolnjeval čas za vodeno in prosto razpravo. Konferenco bo spremljala razstava, na katero so organizatorji že pred časom povabili vse župane slovenskih občin, da predstavijo svoje strategije razvoja javnega prostora in skupaj z načrtovalci prikažejo posamezne ureditve v njihovem okviru. Otvoritev razstave bo zvečer pred uradnim začetkom konference.

Javni odprt prostor so ulice, trgi, ploščadi, preddverja, parki, igrišča, nabrežja in druge površine v javni rabi, ki so vsem uporabnikom dostopne pod enakimi pogoji. Stopnja javnosti se lahko spreminja v odvisnosti od posebnih pogojev rabe, urniki in podobno. Formalno velja, da je javni prostor tisti, s katerim se upravlja za potrebe splošne in neomejene dostopnosti, zato je javni prostor lahko tudi prostor v zasebni lasti.

Po dolgih letih poudarjenega ukvarjanja z zasebnim, je zadnja leta tudi v slovenskih krajih opaziti vedno več pobud za urejanje javnega prostora. Tako župani kot posamezni veliki investitorji so spoznali, da lahko s prenovami javnih prostorov in novimi ureditvami za javno rabo pomembno prispevajo h kakovosti bivanja in splošni blaginji. Delovanje javnega prostora v vsakdanjem življenju uporabnikov je v enaki meri odvisno od dobrih načrtov in izvedbe novih ureditev kot od vzdrževanja. Vzdrževanje javnih površin je še posebej zahtevno strokovno delo, za katero v zaostrenih pogojih gospodarjenja z javnimi sredstvi rado zmanjka sredstev. Kako loviti ravnotežje in z javnimi ureditvami razvijati ponudbo in podobo naselja, je osrednje vprašanje vsakega dobrega gospodarja. Gospodarjenje z javnim prostorom v sodobnem mestu spodbuja oblikovanje različnih zavezništev in sodelovanja.

Namen konference je s predavanji in predstavitvami popestriti pogled na priložnosti, ki jih prinaša urejanje javnega prostora v vsakdanje življenje slovenskih naselij in spodbuditi zainteresirane in pristojne k povezovanju in novim, še smelejšim, načrtom za prihodnost.

Organizatorja, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Oddelek za krajinsko arhitekturo z Biotehniške fakultete bosta ob podpori ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in sponzorjev poskrbela za izdajo priložnostnega zbornika in medijsko pokritost dogodka. Podrobni program prireditve sledi.

Prijavnica na konferenco [slo], pdf

Maja Simoneti, predsednica DKAS