Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Priznanja Zlati svinčnik 2008

4. december 2008

Novembra letos je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v Unionski dvorani Grand Hotela Union podelila priznanja za letos 2008, ki jih arhitektom, krajinskim arhitektom in drugim prostorskim načrtovalcem za obsežnejši življenjski opus ali posamezno stvaritev ta ustanova sicer podeljuje vsako leto. Spomnimo, da lani Zlata komisija ni podelila nobene nagrade za stvaritve s področja krajinskih ureditev, medtem ko je naziv častnega člana ZAPS prvič prejel krajinski arhitekt in sicer prof. dr. Ivan Marušič.

Letos je Zlata komisija za leto 2008 v sestavi: prof. mag. Peter Gabrijelčič, Matej Vozlič, mag. Ina Šuklje Erjavec in Vladimir Petrović iz Hrvaške je na podlagi 97 prispelih realizacij podelila 13 zlatih svinčnikov v 9 različnih kategorijah.

V kategoriji krajinska ureditev - landscape design je priznanje Zlati svinčnik 2008 prejela realizacija: KOŠČEVA UČNA POT IN OPAZOVALNICA PTIC (2007), ki je avtorsko delo krajinskih arhitektov Tomaža in Dušana Stuparja. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da je "projekt je primer izredno kvalitetnega krajinsko-arhitekturnega oblikovanja in odgovornega pristopa umeščanja novih programov v občutljivi krajinski prostor. Odlikujejo ga tako subtilnost same umestitve poti in opazovalnice kot tudi ustrezen izbor materialov in izpeljava detajlov. S svežimi in novimi načini uporabe tradicionalnih tehnik in elementov ustvarja avtorsko prepoznavnost in hkrati prepričljivo funkcionalno poetiko, ki uporabniku omogoča celovito in poglobljeno doživetje."

V kategoriji vrtovi - gardens je komisija podelila priznanje zlati svinčnik 2008 vrtu, ki so ga pod imenom VRT 0706 leta 2008 izvedli po načrtu krajinskih arhitektov Luke Javornika, Ane Kučan in absolventa krajinske arhitekture Mihe Slekovca. V obrazložitvi komisije piše, da projekt "oblikovalsko kvalitetno rešuje problem premagovanja nivojske razlike in predstavlja zelo lep primer vrta kot povezave med objektom in krajino. Odlikujejo ga subtilen izbor materialov in kvalitetna izpeljava detajlov ter minimalističen pristop v oblikovanju, ki predstavlja ustrezen odgovor značilnostim obstoječega prostora."

Več informacij je na voljo na spletnih straneh Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Maja Simoneti