Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Čas je za spremembe v urejanju prostora

24. februar 2010

Vabimo vas na posvet z naslovom Čas je za spremembe v urejanju prostora, ki bo potekal 25. februarja 2010, ob 11. uri, v dvorani Državnega sveta, Šubičeva 4, Ljubljana.

Razmere v prostoru in številni polemični odzivi na načrtovane posege in ukrepe že dalj časa vznemirjajo prostorske načrtovalce in širšo javnost. Zaskrbljeni nad sistemom urejanja prostora so načrtovalci pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor sestavili poziv za spremembe. S podpisi se jim te dni pridružuje vedno več somišljenikov. Uveljavlja se prepričanje, da se sistemske težave odražajo v prostoru, zgradbah in krajini na način, ki je dolgoročno škodljiv in zadeva vse državljanke in državljane ter njihov skupni vsakdanjik in prihodnost. Poziv opozarja, da je urejanje prostora izrazito podleglo zakonsko podprtim sektorskim politikam in se skoraj povsem osredotočilo na umeščanje novih posegov v prostor ter tako zanemarilo svoje druge izvorne naloge.

Namen posveta je v okviru poziva začeti javno razpravo o stanju v urejanju prostora v Sloveniji in odgovorne spodbuditi k razmisleku in ukrepom za izboljšanje. Na osnovi predstavitev in razprave bodo stališča udeležencev posveta strnjena v sklepe, ki bodo posredovani odgovornim v državi in širši javnosti.

Vljudno vas vabimo, da se posveta udeležite ter s svojimi mnenji in vprašanji aktivno sodelujete v razpravi in prispevate k oblikovanju sklepov posveta.

Več informacij o samem poteku posveta v uradnem vabilu.

Inštitut za politike prostora in Državni svet RS