Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Nagrade ZAPS in Fabianijeva nagrada

17. november 2010

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je krajinskemu arhitektu profesorju Dušanu Ogrinu podelila častno članstvo. V obrazložitvi k podelitvi naziva je poudarila njegov prispevek k razvoju in varstvu kakovostnega bivalnega okolja v okviru prostorskega načrtovanja in oblikovanja ter neprecenljivi prispevek k vzgoji in izobraževanju krajinskih arhitektov. V slovenski prostor je uvedel študij krajinske arhitekture in ga zasnoval kot družbeno angažirano stroko, ki ponuja ustvarjalne odgovore na vprašanja razvoja krajine in varstva krajinske dediščine. V njegov ustvarjalni opus poleg nenehnega prizadevanja za razvoj stroke sodijo številna gostovanja na svetovnih šolah krajinske arhitekture, raziskovalno delo, zlasti na področju teorije oblikovanja ter lastni oblikovalski opus. Celovito je njegovo delo predstavljeno v knjigi Katalog del, 1955 – 2009, ki jo je izdal Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Zlati svinčnik sta prejela Studio AKKA (dr. Ana Kučan, Luka Javornik) za prenovo območja vile Beli Dvor in Bruto (Matej Kučina) za park Šentvid.

Fabianijevo nagrado za posebne dosežke na področju urbanizma (letos je bila podeljena tretjič), pa so za urbanistični načrt Novega mesta prejeli izdelovalki načrta arhitektka Liljana Jankovič Grobelšek in krajinska arhitektka Jelka Hudoklin (Acer) ter pripravljavca krajinski arhitekt Izidor Jerala in geodetinja Mojca Tavčar (mestna občina Novo mesto).

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

uredništvo