Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Mesec krajinske arhitekture 2011

April je mednarodni mesec krajinske arhitekture. V Sloveniji poteka že četrto leto. Letos smo ga v Društvu krajinskih arhitektov Slovenije posvetili strokovni literaturi s področja krajine. Z načrtovanimi dogodki, posvečenimi branju, dostopnosti in uporabnosti strokovne literature jo želimo približati različnim uporabnikom in javnosti, s čemer se vključujemo tudi v projekt Ljubljana - svetovna prestolnica knjige.

V mesecu aprilu načrtujemo številne zanimive in raznolike dogodke, ki se bodo odvijali na ljubljanskih javnih površinah:

Mesec krajinske arhitekture bomo otvorili v petek, 1. aprila, ob 17. uri v Atriju ZRC (Novi trg 2) v Ljubljani
Predstavili bomo novo knjigo prof. Dušana Ogrina Krajinska arhitektura. O njej bosta poleg avtorja in predstojnika Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, dr. Davorina Gazvode, spregovorila krajinski planer dr. Janez Marušič in urbanist Vladimir Braco Mušič. Dogodek bo tudi priložnost, da se ozremo na knjižno in publicistično bero s tega področja, zato bodo v obliki priložnostne razstave predstavljena dela, od katerih so marsikatera pomenila oranje ledine in postavljanje standardov za delovanje krajinskih arhitektov. Dogodek se bo zaključil z druženjem v Atriju in lokalu LP!

Beremo javni prostor, petek, 8. april 2011 ob 17.00, v Tivoliju, pri spomeniku E. Kocbeku
V sodelovanju s PAZI!PARK in Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije bomo predstavili, kako lahko različni uporabniki beremo javne prostore. V mestnem parku Tivoli bo začasno urejena pot, ki bo omogočala uporabo dela parka slepim in slabovidnim.

Mi urejamo Krajino!, petek, 15. april ob 11.00, Severni mestni park
Obiskovalci Severnega mestnega parka bodo na digitalnih portalih spoznali aktivnosti, ki so bile izvedene v okviru izjemno uspešnega projekta Mi urejamo krajino. Temeljni cilj projekta je bil spodbujanje opazovanja vsakdanjega okolja, zaznavanje kakovosti krajine ter razvijanje ozaveščenega odnosa javnosti do okolja, prostora, krajine, ki se gradi od najmlajših let naprej. Predstavitev bodo pospremile delavnice za otroke, ki bodo pod vodstvom mentorjev z risbo in uporabo različnih materialov ustvarjali podobe krajine.

Okrogla miza o strokovni literaturi in razstava strokovne literature s področja krajine, ponedeljek, 18. april ob 15.00 , Hiše arhitekture, ZAPS, Vegova 8, Ljubljana
DKAS bo v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor organiziral razpravo med različnimi akterji o vlogi strokovne literature s področja urejanja prostora. Namen razprave bo osvetliti specifičnost, obliko in potrebnost tovrstne strokovne literature v današnjem času. Razpravo bo pospremila razstava strokovne literature s področja krajinske arhitekture v Hiši arhitekture.

Doživljanje in uporaba mestnih javnih prostorov – predstavitev in pogovori o knjigah torek, 19. april ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana
Pogovarjali se bomo o klasičnem urbanističnem čtivu Podoba mesta K. Lyncha, ki je prvič v slovenščini izšlo letos. Ob knjigah Vedenjski zemljevidi ljubljanskih trgov in parkov in POT, največja načrtovana javna zelena površina v Ljubljani bomo poklepetali o uporabnikih ljubljanskih odprtih prostorov. Odprli pa bomo tudi knjigo, ki se ukvarja z načrtovanjem za slepe in slabovidne Čutim, vidim, zmorem...

V času trajanja meseca krajinske arhitekture bo del literature razstavljen v knjigarnah Beletrina in Azil, kjer si jo boste lahko pobliže ogledali in prelistali.

Priponke:
vabilo s programom
sporočilo za medije
UO DKAS
Datoteke