Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

TEDEN ARHITEKTURE IN PROSTORA 2011, 3.-9. oktober

30. september 2011

S praznovanjem Svetovnega dne habitata, se bo v Sloveniji 3. oktobra začel »Teden arhitekture in prostora«. Od 3. do 9. oktobra se bo po različnih mestih v državi zvrstilo skoraj 40 dogodkov, katerih namen je širiti znanje in spodbujati sodelovanje pri urejanju prostora. Posveti, konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest ter posameznih objektov bodo namenjeni strokovni, laični, pa tudi otroški javnosti. Častno pokroviteljstvo nad dogodki v »Tednu arhitekture in prostora« je prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.
celoten program TAP

Teden se prične z Dnevom za prostor, v okviru katerega vas vabimo v ponedeljek, 3. oktobra ob 16h v Mestni muzej Ljubljana, na posvet »Podnebne spremembe in mesta« v organizaciji Inštituta za politike prostora. Posvet obeležuje praznovanje Svetovnega dne habitata, ki ga Združeni narodi letos posvečajo podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na mesta in pogoje bivanja v njih. Čeprav v Sloveniji radi verjamemo, da se nas marsikatera globalna težava ne tiče neposredno, pa posledice podnebnih sprememb že čutimo. Vremenske ujme, visoke poletne temperature, dolga sušna obdobja in zelo močni nalivi tudi v Sloveniji že opozarjajo prebivalce, politike, urbaniste, arhitekte in gradbenike, da bo treba rešitve v prostoru in rabo prostora prilagoditi novim pogojem.

Zbrane bo uvodoma pozdravil Mitja Pavliha, direktor Direktorata za prostor z Ministrstva za okolje in prostor, na posvetu pa bodo o podnebnih spremembah z različnih vidikov spregovorili direktor Službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih, sociolog Drago Kos, profesor okoljskega inženirstva Boris Kompare in krajinska arhitekta Marta Vahtar. Dogodek se bo končal z moderirano razpravo in priložnostjo za druženje v atriju muzeja.
program in kratki povzetki posveta

Vabljeni!

uredništvo