Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Predavanje: Konzervativna avantgarda. Teorija konservatorstva kot kontrakultura: od Boita do Riegla

15. december 2011


Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo in Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vas vabita na predavanje doc. dr. Marka Špikića z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete iz Zagreba.

Predavanje bo v četrtek, 15. decembra 2011, ob 18.00 na Filozofski fakulteti, Aškerčeva 2, v predavalnici 343 (3. nadstropje levo).

Povzetek predavanja:
V času med 1880 in 1900 so se v konservatorski teoriji zgodile spremembe, ki so v veliki meri zaznamovale tako način interpretiranja kulturne dediščine kot tudi kasnejšo teorijo in prakso njenega varovanja. Spremembe so bile tako na ravni percepcije kot metod. O tem, kakšna je bila recepcija konservatorskega dela, govori dejstvo, da so se z njim ukvarjali vodilni umetnostni zgodovinarji tistega časa: John Ruskin, William Morris, Camillo Boito, Moritz Thausing, Georg Dehio, Cornelius Gurlitt, Paul Clemen in Alois Riegl.
V predavanju bo tekla razprava o odnosu konservatorske teorije in inovativnih pristopov tedanje umetnostne zgodovine, oziroma o konfliktu zgodovinskih in estetskih vrednot. Predavatelj bo govoril o socialni in kulturni pogojenosti nastanka nove teorije konservatorstva v Evropi kot o reviziji paradigme »slogovnega restavriranja«.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku.