Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Igriva arhitektura – predavanje in delavnica

12. april 2013

Vabimo vas na predavanje za najstnike in ostalo zainteresirano javnost ter delavnico za otroke v okviru projekta »Igriva arhitektura 2012/13«, ki poteka pod okriljem Zbornice za Arhitekturo in prostor Slovenije.

Sobota 13.4. ob 16. uri v Predavalnici Mestnega muzeja, Gosposka 15 v Ljubljani:
Prof. dr. Živa Deu
Predavanje: STARE HIŠE IN NJIHOVE SKRIVNOSTI

Ali je mogoče živeti v starih hišah, tudi takšnih, ki so zelo zelo stare, na primer, več kot sto let? Na predavanju bomo izvedeli, da lahko v tako starih hišah živimo le, če jih kakovostno popravimo in prilagodimo našemu načinu življenja. Poleg tega bomo skušali ugotoviti, zakaj si nekateri izmed nas še posebej želijo živeti v preurejenih starih hišah in zakaj so nekatere tako dragocene, da jih ne smemo podreti. Te stavbe imajo nad vhodnimi vrati pritrjeno kvadratno tablico z belo modro oznako, ki nas pouči, da je ta hiša razglašena za našo arhitekturno dediščino.

Delavnica: ZGRADIMO SI STREHO NAD GLAVO
Sobota, 13. 4. ob 16. uri v Pedagoški učilnici Mestnega muzeja, Gosposka 15 v Ljubljani

Ob znanem izreku »Zgradimo si streho nad glavo« bomo razmišljali o uporabnosti in pomenu strehe v arhitekturi. Pogovarjali se bomo, kako je nastala in kako se razvija ta prvobiten element, kakšno funkcijo ima streha, kaj nam pomeni, kako vpliva na uporabnost hiše in kakšne so njene posebnosti glede na okolje. Poskušali bomo zgraditi čim več različnih streh glede na funkcijo, pomen in materiale. Delavnico bo vodil arhitekt Jože Peterkoč .

Uredništvo