Za tiskalnik
Novice
Arhiv novic
 
 

Predavanje: Prostorsko načrtovanje v Oregonu

14. maj 2013

Urbanistični inštitut RS vabi na predavanje dr. Sheile Martin z naslovom PROSTORSKO NAČRTOVANJE V OREGONU - Država po meri okoljskih aktivistov ali individualizem divjega zahoda?

Predavanje bo v torek, 21.5.2013, ob 17.00 v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana.

V letu 1973 je senat države Oregon sprejel zakon 100, ki je vpeljal najbolj napreden državni program rabe zemljišč, kar so ga takrat poznale ZDA. Koalicija, ki je podprla pripravo in sprejetje programa, je bila sestavljena iz okoljskih aktivistov, predstavnikov kmetov in gozdarjev. Prvi so se bali, da se bo nenadzorovana urbana rast iz Kalifornije razširila tudi v Oregonu in zmanjšala kakovost okolja; druge je skrbelo, da bo suburbanizacija povzročila upad pomena kmetijstva in prizadela tudi gozdarstvo kot pomembno gospodarsko panogo države. Vse od takrat omenjeni program urejanja prostora odpira vprašanja in spodbuja nastanek številnih predlogov, s katerimi želijo akterji omejiti določila predpisa oziroma zmanjšati njegove učinke. V državi, ki predstavlja dom tako najbolj naprednim okoljevarstvenikom kot tudi najbolj zagretim individualistom, tako poteka neprestano iskanje ravnovesja med pravico do zasebne lastnine in javnim interesom. Dr. Sheila Martin s fakultete Nohad A. Toulan School of Urban Studies and Planning državne univerze v Portlandu (Portland State University) bo predstavila prostorskonačrtovalski sistem države Oregon, opisala njegove učinke in se posvetila vedno aktualnemu vprašanju prostorskega načrtovanja, in sicer razmerju med zasebno lastnino in javnim interesom.

Vabilo na predavanje

Uredništvo