Za tiskalnik
Aktivnosti
Okrogle mize
 
 

Okrogla miza o strokovni literaturi s področja urejanja prostora

Okrogla miza se je odvijala v prostorih ZAPS, 18. aprila 2011 - v okviru meseca krajinske arhitekture.

Zasnovana je bila tako, da so bili k razpravi povabljeni različni akterji. Povabilu so se odzvali vsi vabljeni, tako so bile zastopane vloge učitelja, projektanta, bralca, recenzenta, urednika in ustvarjalca strokovne literature. Razpravo je moderirala dr. Barbara Goličnik Marušić. Gostje okrogle mize so bili dr. Ana Kučan, profesorica in projektantka, mag. Andrej Goljar, predsednik ZAPS, dr. Boštjan Kerbler, urednik revije Urbani izziv, Miha Dešman, urednik revije AB, Aleksander Ostan, projektant. Razprava se je dotaknila številnih pod-tem. Konstruktivno se je vključilo tudi poslušalstvo. Povzeto v nekaj sklopih je razpravo mogoče povzeti kot sledi:
  • v vsebinskem smislu v strokovni literaturi manjka literatura s teoretskimi in filozofskimi osnovami, manjkata kritika in esejistika
  • problemi financiranja in majhna kritična masa bralstva
  • nujna vzpostavitev kritičnega odnosa do literature: šibke temeljne raziskave, pomanjkanje piscev, potreba po sistemskosti in interdisciplinarnosti (že v času izobraževanja, ne le v praksi)
Pripravljeno je bilo poročilo, sporočilo z okrogle mize pa bo posredovano tudi Agenciji za raziskovalno dejavnost RS.
K nadaljevanju razprave je novinar III. Programa Radia Slovenija, Gregor Podlogar, povabil dr. Barbaro Goličnik Marušić, dr. Ano Kučan in Miho Dešmana. Posnetek oddaje Arsov forum je dostopen tudi na spletu.